аба

Именка, женски род

Архаизам.

Значење на аба:

1. (само едн.) Груба волнена ткаенина, шајак. Бечви со црвени ширити од четворна аба.

2. Горна облека од таа ткаенина. Треба да си носат сини аби.

Множина: аби.

Оригинални податоци:

аба, мн. аби ж. (арх.) 1. (само едн.) Груба волнена ткаенина, шајак. Бечви со црвени ширити од четворна аба. 2. Горна облека од таа ткаенина. Треба да си носат сини аби.