њ | глас

Глас, сонант во македонскиот стандарден јазик; не се јавува во почетокот на зборот, освен во туѓи зборови: Његош, Њутн, Њујорк.

Њаса | ж.

Езеро во Африка.

Њемен | м.

Река во Источна Европа.

Њу Делхи | м.

Главен град на Индија.

Њујорк | м.

Град и сојузна држава во САД.

Њукасл | м.

Главен град на сојузната држава Нов Јужен Велс, Австралија.

Њу Орлеанс | м.

Град во САД.

Њуфаундленд | м.

Канадски остров во Атлантскиот Океан.

Њу Џерси | м.

Сојузна држава во САД.