абаџија

Именка, машки род

Архаизам.

Значење на абаџија:

Лице што шие алишта од аба. Дуќанот на абаџијата е затворен.

Множина: абаџии.

Изведени зборови:

  • абаџиски, прид. абаџискиот

Оригинални податоци:

абаџија, мн. абаџии м. (арх.) Лице што шие алишта од аба. Дуќанот на абаџијата е затворен. ‖ абаџиски, абаџискиот прид.