абажур

Именка, машки род

Значење на абажур:

Штит на ламба од платно, хартија, стакло или од други материјали што ја ублажува светлината и ја насочува во определен правец. Свети ламбата со абажур направен од обичен картон.

Множина: абажури.

Оригинални податоци:

абажур, мн. абажури м. Штит на ламба од платно, хартија, стакло или од други материјали што ја ублажува светлината и ја насочува во определен правец. Свети ламбата со абажур направен од обичен картон.