абдицира

Глагол, свршен и несвршен

Значење на абдицира:

Се откаже, се откажува од престол или од наследно право на престол. Кралот абдицира.

Коњугација: абдицираат , абдицирајќи.

Изведени зборови:

  • абдицирање, глаг. им. ср.

Оригинални податоци:

абдицира, абдицираат; абдицирајќи св. и несв. Се откаже, се откажува од престол или од наследно право на престол. Кралот абдицира. ‖ глаг. им. абдицирање ср.