аби

Глагол, несвршен

Значење на аби:

1. Троши со употреба. Со лошо возење бргу ги абиш сопирачките.

2. Намалува острина, прави нешто да биде тапо. Не аби го ножот.

Коњугација: абат.

Изведени зборови:

  • абење, глаг. им. ср.
  • се ~ аби, 1. Се троши со употреба. Бргу се абат гумите по овие патишта. 2. Станува тап. Овој нож се аби. По долготрајна употреба сечилата се абат.

Оригинални податоци:

аби, абат несв. 1. Троши со употреба. Со лошо возење бргу ги абиш сопирачките. 2. Намалува острина, прави нешто да биде тапо. Не аби го ножот. ● се ~ 1. Се троши со употреба. Бргу се абат гумите по овие патишта. 2. Станува тап. Овој нож се аби. По долготрајна употреба сечилата се абат. ‖ глаг. им. абење ср.