апе

Глагол, несвршен

Разговорен збор, израз.

Значење на апе:

1. Каса, гризе. Јас си ги апев во бес прстите. Ова куче многу апе.

2. Чеша. Цела снага го апеше.

Коњугација: , апат , апеа , апев , апејќи , апел , апел , апен , апете , апи , (ќе) , (ќе) апеа , (ќе) апев .

Изведени зборови:

  • апење, глаг. им. ср.

Оригинални податоци:

апе, апат; апи, апете; апев, апеа, апел, апен; апејќи; (ќе) апев, (ќе) апеа, (ќе), апел; несв. (разг.) 1. Каса, гризе. Јас си ги апев во бес прстите. Ова куче многу апе. 2. Чеша. Цела снага го апеше. ‖ глаг. им. апење ср.