Авар

Именка, машки род

Топоним.

Значење на Авар:

Припадник на древен народ од азиско потекло.

Множина: Авари.

Изведени зборови:

  • Аварка, мн. Аварки ж.
  • аварски прид.

Оригинални податоци:

Авар, мн. Авари м. Припадник на древен народ од азиско потекло. ‖ Аварка, мн. Аварки ж. ‖ аварски прид.