Божик

Именка, машки род

Значење на Божик:

Раѓањето Христово, голем христијански празник

Алтернативно: Божиќ

Фразеолошки израз / поговорка:

Од Бадник до Божиќ (ирон.) ‒ божем многу одамна, всушност од вчера до денес.

Оригинални податоци:

Божик и Божиќ м. Раѓањето Христово, голем христијански празник. ◊ Од Бадник до Божиќ (ирон.) ‒ божем многу одамна, всушност од вчера до денес.