чај

Именка, машки род

Значење на чај:

1. (бот.) Тропско или суптропско растение од чии листови се подготвува чај; Camellia sinensis; Thea chinensis. Плантажи чај.

2. а) Обработени листови од тоа растение од кои се приготвува напивка. Зелен чај. Руски чај. Индиски чај. Едно пакетче чај. б) Напивка од обработените листови на тоа растение. Шолја чај. Чај со лимон и шеќер.

3. а) Разни лековити билки од кои се подготвува напивка. Планински чај. Липов чај. б) Напивката од тие билки. Чај од нане. Еден филџан чај од мајчина душичка засладен со мед.

Множина: чаеви, чаја.

Изведени зборови:

  • чајче, и. ср. дем. и хип.

Последна промена: 11.05.2021 15:27

Оригинални податоци:

чај, мн. чаеви, избр. мн. чаја м. 1. (бот.) Тропско или суптропско растение од чии листови се подготвува чај; Camellia sinensis; Thea chinensis. Плантажи чај. 2. а) Обработени листови од тоа растение од кои се приготвува напивка. Зелен чај. Руски чај. Индиски чај. Едно пакетче чај. б) Напивка од обработените листови на тоа растение. Шолја чај. Чај со лимон и шеќер. 3. а) Разни лековити билки од кои се подготвува напивка. Планински чај. Липов чај. б) Напивката од тие билки. Чај од нане. Еден филџан чај од мајчина душичка засладен со мед. ‖ чајче, мн. чајчиња ср. дем. и хип.