цвета

Глагол, несвршен

Значење на цвета:

1. Развива, пушта цвет; цути. Цвета јоргованот. Цветаат липите.

2. (прен.) Се развива успешно, напредува. Работата му цветаше. Трговијата ни цвета.

3. (прен.) Доживува голема радост, среќа, благосостојба. Радост му цветаше во очите. Лицето ѝ цветаше како булка во пролет.

Коњугација: цветаат.

Изведени зборови:

  • цветање, глаг. им. ср.

Фразеолошки израз / поговорка:

Не ми (ти, му...) цветаат рози ‒ нема среќа, нема успех.

Оригинални податоци:

цвета, цветаат несв. 1. Развива, пушта цвет; цути. Цвета јоргованот. Цветаат липите. 2. (прен.) Се развива успешно, напредува. Работата му цветаше. Трговијата ни цвета. 3. (прен.) Доживува голема радост, среќа, благосостојба. Радост му цветаше во очите. Лицето ѝ цветаше како булка во пролет. ◊ Не ми (ти, му...) цветаат рози ‒ нема среќа, нема успех. ‖ глаг. им. цветање ср.