да 1

Честица

Значење на да:

1. За позитивен одговор, за потврдување. Дали ќе дојдеш? – Да.

2. За потсилување на точноста на нешто. Да, така е.

3. При чукање на врата или при одговор на телефонски повик. Да, повелете. Да, кого барате?

Оригинални податоци:

да1, чест. 1. За позитивен одговор, за потврдување. Дали ќе дојдеш? – Да. 2. За потсилување на точноста на нешто. Да, така е. 3. При чукање на врата или при одговор на телефонски повик. Да, повелете. Да, кого барате?