даб

Именка, машки род

Значење на даб:

Листопадно дрво со широки назабени листови и со плод желад; Quercus. Зад него се издигаше високата шума со ели, дабје и буки.

Множина: даба, дабје, дабови.

Изведени зборови:

  • дабиште, и. ср. аугм.
  • дапче, и. ср. дем.

Оригинални податоци:

даб, мн. дабови, избр. мн. даба, зб. мн. дабје м. Листопадно дрво со широки назабени листови и со плод желад; Quercus. Зад него се издигаше високата шума со ели, дабје и буки. ǁ дапче, мн. дапчиња ср. дем. ǁ дабиште мн. дабишта ср. аугм.