дабар

Именка, машки род

Зоологија.

Значење на дабар:

Вид глодар со скапоцено крзно кој живее покрај вода; Castor fiber. Дабарот, опколен од ловци, го прегризува дрвото со забите.

Множина: дабри.

Оригинални податоци:

дабар, мн. дабри м. (зоол.) Вид глодар со скапоцено крзно кој живее покрај вода; Castor fiber. Дабарот, опколен од ловци, го прегризува дрвото со забите.