дим

Именка, машки род

Значење на дим:

Ситни честички и гасовити производи од согорување што се креваат во воздухот кога нешто гори; чад. Се крева густ дим. Се крена дим од запалено сено.

Множина: димови.

Фразеолошки израз / поговорка:

Дим да го (ме, те ...) нема – набрзина, ненадејно избега.

Оригинални податоци:

дим, мн. димови м. Ситни честички и гасовити производи од согорување што се креваат во воздухот кога нешто гори; чад. Се крева густ дим. Се крена дим од запалено сено. ◊ Дим да го (ме, те ...) нема – набрзина, ненадејно избега.