џаде

Именка, среден род

Разговорен збор, израз.

Значење на џаде:

Пат. Тргна по џадето кон своето село.

Множина: џадиња.

Фразеолошки израз / поговорка:

Фати џаде – избега, замина.

Оригинални податоци:

џаде, мн. џадиња ср. (разг.) Пат. Тргна по џадето кон своето село. ◊ Фати џаде – избега, замина.