џам

Именка, машки род

Разговорен збор, израз.

Значење на џам:

Прозорско стакло; прозорец. Носот го залепи на џамот од прозорецот. Џамовите на старата куќа беа искршени.

Множина: џамови.

Изведени зборови:

  • џамче, и. ср. дем.

Оригинални податоци:

џам, мн. џамови м. (разг.) Прозорско стакло; прозорец. Носот го залепи на џамот од прозорецот. Џамовите на старата куќа беа искршени. ‖ џамче, мн. џамчиња ср. дем.