џавкало

Именка, среден род

Разговорен збор, израз.

Значење на џавкало:

1. Пес, куче што често, многу лае.

2. (прен.) Тој што многу, за сè приговара.

Множина: џавкала.

Оригинални податоци:

џавкало, мн. џавкала ср. (разг.) 1. Пес, куче што често, многу лае. 2. (прен.) Тој што многу, за сè приговара.