џуџе

Именка, среден род

Значење на џуџе:

1. Човек со неприродно низок раст, кепец, пигмеј.

2. Во фолклорот – човек мал по раст, волшебник што живее во планините и шумите.

3. Нешто ситно, мало.

Множина: џуџиња.

Оригинални податоци:

џуџе, мн. џуџиња ср. 1. Човек со неприродно низок раст, кепец, пигмеј. 2. Во фолклорот – човек мал по раст, волшебник што живее во планините и шумите. 3. Нешто ситно, мало.