ѕури

Глагол, несвршен

Значење на ѕури:

Несвесно гледа во нешто; упорно, без престан гледа во нешто. Старицата ѕуреше во жарта, а мислеше на синот. Седнат под мостот ѕуреше во реката.

Коњугација: ѕурат.

Изведени зборови:

  • ѕурење, глаг. им. ср.

Последна промена: 11.05.2021 14:18

Оригинални податоци:

ѕури, ѕурат несв. Несвесно гледа во нешто; упорно, без престан гледа во нешто. Старицата ѕуреше во жарта, а мислеше на синот. Седнат под мостот ѕуреше во реката. ‖ глаг. им. ѕурење ср.