ебонит

Именка, машки род

Значење на ебонит:

Пластична маса, тврда гума што се добива со вулканизација на каучук. Неколку видови ебонити беа претставени на нивната изложба како експонати.

Множина: ебонити.

Изведени зборови:

  • ебонитен, прид. ебонитниот Ебонитни карпи. Ебонитен камен.

Оригинални податоци:

ебонит, мн. ебонити м. Пластична маса, тврда гума што се добива со вулканизација на каучук. Неколку видови ебонити беа претставени на нивната изложба како експонати. ‖ ебонитен, ебонитниот прид. Ебонитни карпи. Ебонитен камен.