евакуира

Глагол, свршен и несвршен

Значење на евакуира:

Пресели, преселува, пренесе, пренесува луѓе и други работи од местото што се напушта на друго место. Екипите ги евакуираа жените и децата од градот во околните села. Печатарските работници ги евакуираа машините.

Коњугација: евакуираат , евакуирајќи.

Изведени зборови:

  • евакуирање, глаг. им. ср.
  • се ~ евакуира, Се пресели, се преселува. По земјотресот се евакуиравме на село.

Оригинални податоци:

евакуира, евакуираат; евакуирајќи св. и несв. Пресели, преселува, пренесе, пренесува луѓе и други работи од местото што се напушта на друго место. Екипите ги евакуираа жените и децата од градот во околните села. Печатарските работници ги евакуираа машините. ● се ~ Се пресели, се преселува. По земјотресот се евакуиравме на село. ‖ глаг. им. евакуирање ср.