евангелие

Именка, среден род

Црковен термин.

Значење на евангелие:

1. Името на четирите библиски книги од Новиот завет, напишани од апостолите: Матеј, Марко, Лука и Јован. Првото евангелие е според Матеј, еден од учениците на Исус Христос.

2. Целиот Нов завет. Сите тројца имавме мали евангелија.

Множина: евангелија.

Изведени зборови:

  • евангелски, прид. евангелскиот Евангелски текстови. Евангелска содржина.

Оригинални податоци:

евангелие, мн. евангелија ср. (црков.). 1. Името на четирите библиски книги од Новиот завет, напишани од апостолите: Матеј, Марко, Лука и Јован. Првото евангелие е според Матеј, еден од учениците на Исус Христос. 2. Целиот Нов завет. Сите тројца имавме мали евангелија. ‖ евангелски, евангелскиот прид. Евангелски текстови. Евангелска содржина.