евангелист

Именка, машки род

Црковен термин.

Значење на евангелист:

1. Еден од четворицата пишувачи на евангелијата. Матеј, Марко, Јован и Лука се четворицата евангелисти.

2. Припадник на евангелистичката црква, протестант. Откако се запозна со неа, тој стана евангелист, неговиот атеистички став се смени.

Множина: евангелисти.

Изведени зборови:

  • евангелистички, прид. евангелистичкиот Евагелистичка црква.
  • евангелистка, и. ж.

Оригинални податоци:

евангелист, мн. евангелисти м. (црков.) 1. Еден од четворицата пишувачи на евангелијата. Матеј, Марко, Јован и Лука се четворицата евангелисти. 2. Припадник на евангелистичката црква, протестант. Откако се запозна со неа, тој стана евангелист, неговиот атеистички став се смени. ‖ евангелистка, мн. евангелистки ж. ‖ евангелистички, евангелистичкиот прид. Евагелистичка црква.