евзалија

Именка, женски род

Архаизам.

Значење на евзалија:

1. немен. по род. прид. Што е со каписли.

2. ж. Вид старинска пушка. Во подрумот му стои евзалија веќе 'рѓосана. Аскерот беше саде со пушки евзалии.

Множина: евзалии.

Оригинални податоци:

евзалија, мн. евзалии ж. (арх.) 1. немен. по род. прид. Што е со каписли. 2. ж. Вид старинска пушка. Во подрумот му стои евзалија веќе 'рѓосана. Аскерот беше саде со пушки евзалии.