евзон

Именка, машки род

Значење на евзон:

Грчки војник, припадник на лесната пешадија. Евзоните стоеја здрвени на подножјето на Акропол, сега веќе како украс.

Множина: евзони.

Оригинални податоци:

евзон, мн. евзони м. Грчки војник, припадник на лесната пешадија. Евзоните стоеја здрвени на подножјето на Акропол, сега веќе како украс.