фабрикува

Глагол, несвршен

Значење на фабрикува:

1. Произведува на фабрички начин. Фабрикува машини.

2. (прен.) Измислува и шири невистини. За да се одржи на власт, тој очајно фабрикува приказни.

Коњугација: фабрикуваат.

Изведени зборови:

  • фабрикување, глаг. им. ср.

Оригинални податоци:

фабрикува, фабрикуваат несв. 1. Произведува на фабрички начин. Фабрикува машини. 2. (прен.) Измислува и шири невистини. За да се одржи на власт, тој очајно фабрикува приказни. ‖ глаг. им. фабрикување ср.