габа

Именка, женски род

Значење на габа:

Организам што наликува на ниско растение без листови, со кусо стебло и врв во форма на шапка; печурка; Fungus. Отровна габа. Габа за јадење. Супа од габи.

Множина: габи.

Изведени зборови:

  • габичка, и. ж. дем.

Оригинални податоци:

габа, мн. габи ж. Организам што наликува на ниско растение без листови, со кусо стебло и врв во форма на шапка; печурка; Fungus. Отровна габа. Габа за јадење. Супа од габи. ‖ габичка, мн. габички ж. дем.