габар

Именка, машки род

Значење на габар:

Човек што собира габи. По дождот излегоа габарите да берат габи.

Множина: габари.

Изведени зборови:

  • габарка, и. ж.

Оригинални податоци:

габар, мн. габари м. Човек што собира габи. По дождот излегоа габарите да берат габи. ‖ габарка, мн. габарки ж.