габер

Именка, машки род

Значење на габер:

Вид дрво со жилести и назабени лисја, со мазна сива кора и бела срцевина што се користи за изработка на музички инструменти и на други предмети; Carpinus betulus. Тие цели недели ги копаа длабоките корење на буките и габрите.

Множина: габри.

Изведени зборови:

  • габерче, и. ср. дем.

Оригинални податоци:

габер, мн. габри м. Вид дрво со жилести и назабени лисја, со мазна сива кора и бела срцевина што се користи за изработка на музички инструменти и на други предмети; Carpinus betulus. Тие цели недели ги копаа длабоките корење на буките и габрите. ‖ габерче, мн. габерчиња ср. дем.