ѓурѓовденче

Именка, среден род

Ботаника.

Значење на ѓурѓовденче:

Повеќегодишно растение со бели мирисливи цветови наредени во грозд; момина солза; Convallaria majalis.

Множина: ѓурѓовденчиња.

Оригинални податоци:

ѓурѓовденче, мн. ѓурѓовденчиња ср. (бот.) Повеќегодишно растение со бели мирисливи цветови наредени во грозд; момина солза; Convallaria majalis.