гренадир

Именка, машки род

Историја.

Значење на гренадир:

Во некои војски – војник одбран според телесната развиеност и доброто здравје за извршување специјални задачи.

Множина: гренадири.

Изведени зборови:

  • гренадирски, прид. гренадирскиот

Оригинални податоци:

гренадир, мн. гренадири м. (истор.) Во некои војски – војник одбран според телесната развиеност и доброто здравје за извршување специјални задачи. ‖ гренадирски, гренадирскиот прид.