гушка

Глагол, несвршен

Значење на гушка:

Прегрнува, стиска со рацете во прегратка. Мајката го гушкаше детето.

Коњугација: гушкаат.

Изведени зборови:

  • гушкање, глаг. им. ср.
  • се ~ гушка, заемноповр. Момчето и девојката цела вечер се гушкаа.

Оригинални податоци:

гушка, гушкаат несв. Прегрнува, стиска со рацете во прегратка. Мајката го гушкаше детето. ● се ~ заемноповр. Момчето и девојката цела вечер се гушкаа. ‖ глаг. им. гушкање ср.