гушне

Глагол, свршен

Значење на гушне:

Прегрне, стисне во прегратка. Го гушна и го бакна.

Коњугација: гушнаа , гушнав , гушнал , гушнат , гушнат , гушнете , гушни , (ќе) гушнеа , (ќе) гушнев , (ќе) гушнел.

Изведени зборови:

  • гушнување, глаг. им. ср.
  • се ~ гушне, заемноповр. Се гушнаа и се разделија.
  • (се) гушнува, глаг. повт. (се) гушнуваат

Оригинални податоци:

гушне, гушнат; гушни, гушнете; гушнав, гушнаа; гушнал; гушнат; (ќе) гушнев, (ќе) гушнеа; (ќе) гушнел св. Прегрне, стисне во прегратка. Го гушна и го бакна. ● се ~ заемноповр. Се гушнаа и се разделија. ‖ (се) гушнува, (се) гушнуваат повт. ‖ глаг. им. гушнување ср.