ибрик

Именка, машки род

Значење на ибрик:

1. (арх.) Висок бакарен или сребрен сад за течности (обично за вода) со конусно или топчесто тело со рачка, и со издолжен врат со проширена устинка. Ибрик од сребро. Стави вода од ибрикот. Ибрик со ракија.

2. (прен.) За машко лице ‒ глупак, будала. Молчи како ибрик.

Множина: ибрици.

Изведени зборови:

  • ибриче, и. ср.

Оригинални податоци:

ибрик, мн. ибрици м. 1. (арх.) Висок бакарен или сребрен сад за течности (обично за вода) со конусно или топчесто тело со рачка, и со издолжен врат со проширена устинка. Ибрик од сребро. Стави вода од ибрикот. Ибрик со ракија. 2. (прен.) За машко лице ‒ глупак, будала. Молчи како ибрик. ‖ ибриче, мн. ибричиња ср.