иглен

Придавка

Значење на иглен:

Што се однесува на игла, што е дел од игла. Иглен врв. Иглени уши.

Членувана форма: иглениот.

Фразеолошки израз / поговорка:

Се протина/се вовира низ иглени уши (библ.) ‒ одвај, со големи тешкотии се пробива во животот, напредува.

Оригинални податоци:

иглен, иглениот прид. Што се однесува на игла, што е дел од игла. Иглен врв. Иглени уши. ◊ Се протина/се вовира низ иглени уши (библ.) ‒ одвај, со големи тешкотии се пробива во животот, напредува.