јабанџија

Именка, машки род

Архаизам.

Значење на јабанџија:

1. Туѓинец, непознат човек; странец. Тие се јабанџии, не се од овде.

2. Лице што не е во роднински односи со друго лице. Свои сме, не сме јабанџии.

Множина: јабанџии.

Изведени зборови:

  • јабанџика, и. ж.
  • јабанџиче, и. ср. хип.

Оригинални податоци:

јабанџија, мн. јабанџии м. (арх.) 1. Туѓинец, непознат човек; странец. Тие се јабанџии, не се од овде. 2. Лице што не е во роднински односи со друго лице. Свои сме, не сме јабанџии. ‖ јабанџика, мн. јабанџики ж. ‖ јабанџиче ср. хип.