јаблан

Именка, машки род

Ботаника.

Значење на јаблан:

Дрво од фамилијата тополи, со висока тесна круна што се сади во паркови и во дрвореди; Populus pyramidalis.

Множина: јаблани.

Оригинални податоци:

јаблан, мн. јаблани м. (бот.) Дрво од фамилијата тополи, со висока тесна круна што се сади во паркови и во дрвореди; Populus pyramidalis.