јаболкница

Именка, женски род

Ботаника.

Значење на јаболкница:

Овошно дрво со тркалезни или јајчести назабени листови, бели цветови и со тркалезни, месести и сочни плодови, црвени или жолти, поретко и зелени, со благ или киселкав вкус; Malus. Расцветана јаболкница.

Множина: јаболкници.

Изведени зборови:

  • јаболкниче, и. ср. дем.

Оригинални податоци:

јаболкница, мн. јаболкници ж. (бот.) Овошно дрво со тркалезни или јајчести назабени листови, бели цветови и со тркалезни, месести и сочни плодови, црвени или жолти, поретко и зелени, со благ или киселкав вкус; Malus. Расцветана јаболкница. ‖ јаболкниче, мн. јаболкничиња ср. дем.