кило

Именка, среден род

Значење на кило:

1. (разг.) Килограм. На пазар купи три кила круши.

2. (разг.) Мерка за течност, литар. Испивме кило ракија.

3. Мерка за житни растенија (околу 100 оки). Зеде на заем од добри луѓе некое кило 'рж.

Множина: кила.

Оригинални податоци:

кило, мн. кила ср. 1. (разг.) Килограм. На пазар купи три кила круши. 2. (разг.) Мерка за течност, литар. Испивме кило ракија. 3. Мерка за житни растенија (околу 100 оки). Зеде на заем од добри луѓе некое кило 'рж.