ќари

Глагол, свршен

Разговорен збор, израз.

Значење на ќари:

Спечали, заработи, добие нешто на лесен начин; искористи. Многу ќари од продажбата. Ниту ќари, ниту зијани.

Коњугација: ќарат.

Изведени зборови:

  • ќарува, глаг. несв. ќаруваат
  • ќарување, глаг. им. ср.

Оригинални податоци:

ќари, ќарат св. (разг.) Спечали, заработи, добие нешто на лесен начин; искористи. Многу ќари од продажбата. Ниту ќари, ниту зијани. ‖ ќарува, ќаруваат несв. ‖ глаг. им. ќарување ср.