ковач

Именка, машки род

Значење на ковач:

Тој што со ковење изработува или поправа предмети од метал.

Множина: ковачи.

Изведени зборови:

  • ковачки, прид. ковачкиот Ковачки занает. Ковачки чекан. Ковачки мев.

Фразеолошки израз / поговорка:

Ковач на својата среќа – создавач, творец на својата среќа.

Оригинални податоци:

ковач, мн. ковачи м. Тој што со ковење изработува или поправа предмети од метал. ◊ Ковач на својата среќа – создавач, творец на својата среќа. ‖ ковачки, ковачкиот прид. Ковачки занает. Ковачки чекан. Ковачки мев.