лабав

Придавка

Значење на лабав:

1. Што не е добро прицврстен, што не е затегнат. Лабаво јаже. Лабава жица.

2. (прен.) Што е попустлив, нестабилен, колеблив. Лабава дисциплина. Лабав тренер.

3. (прен.) Што не е сигурен, што не е убедлив. Лабави докази.

Членувана форма: лабавиот.

Изведени зборови:

  • лабаво, прил. Лабаво се држеше за оградата.
  • лабавост, и. ж. Поради неговата лабавост, работата нема да ја завршиме навреме.

Оригинални податоци:

лабав, лабавиот прид. 1. Што не е добро прицврстен, што не е затегнат. Лабаво јаже. Лабава жица. 2. (прен.) Што е попустлив, нестабилен, колеблив. Лабава дисциплина. Лабав тренер. 3. (прен.) Што не е сигурен, што не е убедлив. Лабави докази. ‖ лабаво прил. Лабаво се држеше за оградата. ‖ лабавост ж. Поради неговата лабавост, работата нема да ја завршиме навреме.