лабилен

Придавка

Значење на лабилен:

Што е непостојан, што е несигурен; Лабилен статус. Лабилно соединение.

Членувана форма: лабилниот.

Изведени зборови:

  • лабилност, и. ж. Нервна лабилност.

Оригинални податоци:

лабилен, лабилниот прид. Што е непостојан, што е несигурен; спрот. стабилен. Лабилен статус. Лабилно соединение. ‖ лабилност ж. Нервна лабилност.