лав

Именка, машки род

Значење на лав:

1. (зоол.) Вид голема дива мачка со жолтеникаво крзно и голема грива кај мажјаците; Panthera leo. Лавот е цар на животните.

2. Северно соѕвездие, зодијачки знак (од 21 јули до 20 август).

3. (прен.) Храбар, смел човек. Тој е вистински лав на спортскиот терен.

Множина: лава, лавови.

Изведени зборови:

  • лавче, и. ср. дем.

Оригинални податоци:

лав, мн. лавови, избр. мн. лава м. 1. (зоол.) Вид голема дива мачка со жолтеникаво крзно и голема грива кај мажјаците; Panthera leo. Лавот е цар на животните. 2. Северно соѕвездие, зодијачки знак (од 21 јули до 20 август). 3. (прен.) Храбар, смел човек. Тој е вистински лав на спортскиот терен. ‖ лавче, мн. лавчиња ср. дем.