лаванда

Именка, женски род

Само во еднина.

Значење на лаванда:

1. (бот.) Растение со ситни ливчиња и ситни мирисливи синовиолетови цветови; Lavandula spica.

2. Козметички производ, мирис, парфем и сл. што се добива од ова растение.

Оригинални податоци:

лаванда (само едн.) ж. 1. (бот.) Растение со ситни ливчиња и ситни мирисливи синовиолетови цветови; Lavandula spica. 2. Козметички производ, мирис, парфем и сл. што се добива од ова растение.