љуби

Глагол, несвршен

Значење на љуби:

1. Чувствува љубов, сака некого или нешто. Прв пат вистински љубеше. Истовремено ја љубеше и ја мразеше.

2. Бакнува некого. Страсно ги љубеше неговите усни.

Коњугација: љубат.

Изведени зборови:

  • љубење, глаг. им. ср.
  • се ~ љуби, 1. заемноповр. Чувствуваат заемна љубов, се сакаат. Силно се љубеа, но судбината ги раздели. 2. Се бакнува со некого. Се љубеа од утро до мрак, од самрак до зори.

Оригинални податоци:

љуби, љубат несв. 1. Чувствува љубов, сака некого или нешто. Прв пат вистински љубеше. Истовремено ја љубеше и ја мразеше. 2. Бакнува некого. Страсно ги љубеше неговите усни. ● се ~ 1. заемноповр. Чувствуваат заемна љубов, се сакаат. Силно се љубеа, но судбината ги раздели. 2. Се бакнува со некого. Се љубеа од утро до мрак, од самрак до зори. ‖ глаг. им. љубење ср.