љубимец

Именка, машки род

Значење на љубимец:

1. Најсакано лице, галеник. Љубимец на учителката. Љубимец на публиката.

2. Животно што се чува дома, домашно милениче. Детето плачеше зашто го изгуби својот љубимец, песот Шарко.

Множина: љубимци.

Изведени зборови:

  • љубимка, и. ж. кон 1. Со погледот ја бараше својата љубимка.
  • љубимче, и. ср. хип.

Оригинални податоци:

љубимец, мн. љубимци м. 1. Најсакано лице, галеник. Љубимец на учителката. Љубимец на публиката. 2. Животно што се чува дома, домашно милениче. Детето плачеше зашто го изгуби својот љубимец, песот Шарко. ‖ љубимка, мн. љубимки ж. кон 1. Со погледот ја бараше својата љубимка. ‖ љубимче, мн. љубимчиња ср. хип.