љубител

Именка, машки род

Значење на љубител:

Тој што е наклонет кон нешто. Тој е љубител на уметноста. Љубител на музиката. Љубител на книгата.

Множина: љубители.

Изведени зборови:

  • љубителка, и. ж.
  • љубителски, прид. љубителскиот Љубителски однос кон природата.

Оригинални податоци:

љубител, мн. љубители м. Тој што е наклонет кон нешто. Тој е љубител на уметноста. Љубител на музиката. Љубител на книгата. ‖ љубителка, мн. љубителки ж. ‖ љубителски, љубителскиот прид. Љубителски однос кон природата.