љубоморен

Придавка

Значење на љубоморен:

Што чувствува љубомора. Таа беше љубоморна на помладата сестра. Беше лут и љубоморен на жената.

Членувана форма: љубоморниот.

Изведени зборови:

  • љубоморно, прил. Љубоморно го гледаше.
  • љубоморност, и. ж. Нејзината љубоморност ги раздели.

Оригинални податоци:

љубоморен, љубоморниот прид. Што чувствува љубомора. Таа беше љубоморна на помладата сестра. Беше лут и љубоморен на жената. ‖ љубоморно прил. Љубоморно го гледаше. ‖ љубоморност ж. Нејзината љубоморност ги раздели.